Vaccinul antigripal poate preveni bolile cardiovasculare

Spread the love
Sursă foto: https://www.nbcnews.com

Potrivit unui studiu realizat de cercetătorii din Canada, un vaccin antigripal poate proteja organismul și împotriva atacului de cord. Rezultatele studiului au demonstrat că persoanele care au primit un vaccin antigripal întâmpină un risc cu 50% mai mic de a suferi un atac de cord, iar în cazul în care totuși suferă un infarct, prezintă un risc cu 40% mai mic de deces, prin comparație cu persoanele care nu se vaccinează.

În cadrul cercetării, dr. Jacob Udell de la Women’s College Hospital a examinat alte patru studii realizate pe un total de 3.000 de persoane cu vârsta medie de 60 de ani, dintre care unii cu antecedente cardiace. Participanții din toate cele patru studii au primit, în mod aleatoriu, câte o doză de vaccin antigripal, un vaccin placebo sau nu au primit nimic, după care li s-a monitorizat starea de sănătate timp de un an. Rezultatele indică faptul că “este posibil ca vaccinul antigripal să fie de fapt un vaccin pentru inimă”, a declarat dr. Udell.

Echipa de cercetători este de părere că vaccinul antigripal, protejează, evident, împotriva gripei și, astfel, preîntâmpină apariția procesului inflamator asociat stărilor gripale. Acest lucru se întâmplă pentru că inflamația poate face ca plăcile de colesterol depuse pe artere să devină instabile. Plăcile instabile de colesterol ajung să dezvolte mici fisuri, care duc la formarea cheagurilor de sânge, care la rândul lor blochează fluxul de sânge din artere, provocând un infarct miocardic.

Sursă: https://www.livescience.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *