Tensiunea arterială mai scăzută te poate proteja împotriva declinului cognitiv

Spread the love
Sursă foto: https://www.newsmax.com

Potrivit unei cercetări prezentate în cadrul Conferinţei Internaţionale a Asociaţiei Alzheimer, scăderea tensiunii arteriale a redus în mod semnificativ riscul de declin cognitiv şi demenţă în rândul pacienţilor hipertensivi.

Studiul la care au participat aproximativ 9.300 de pacienţi diagnosticaţi cu hipertensiune, a arătat că există beneficii semnificative din punct de vedere cardiovascular în cazul persoanelor a căror tensiune sistolică (primul set de cifre obţinut în urma evaluării tensiunii) a fost redusă considerabil sub valoarea de 120, în comparaţie cu subiecţii a căror tensiune a scăzut puţin sub 140. Oamenii de știință și-au îndreptat atenția asupra impactului pe care îl are reducerea tensiunii arteriale asupra simptomelor demenţei și a declinului cognitiv uşor, precursor demenţei.

Rezultatele au arătat că persoanele a căror tensiune sistolică a fost redusă sub valoarea 120 au avut o rată cu 19% mai mică de apariţie a declinului cognitiv uşor. Mai mult decât atât, s-a observat o scădere cu 15% a posibilităţii de apariţie a declinului cognitiv şi a demenţei.

„Ştiam că scăderea tensiunii reduce riscul de deces ca urmare a accidentului vascular şi a atacului de cord, însă acum am observat că aceasta susţine îmbătrânirea sănătoasă a creierului“, a afirmat dr. Keith Fargo.

Este important de reținut că deşi a prezentat efectele reducerii tensiunii asupra declinului cognitiv uşor şi a declinului cognitiv uşor combinat cu demenţă, cercetarea nu a demonstrat o reducere a riscului de demenţă, sau cel puţin nu încă.

Sursă: https://www.reuters.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *