Noi descoperiri cu privire la boala Huntington

Oamenii de știință de la Scripps Research au descoperit că o proteină toxică care provoacă boala Huntington se poate muta de la neuron la neuron printr-un tunel cu nanotuburi a cărui construcție este inițiată de o altă proteină numită Rhes.
Descoperirile făcute de dr. Srinivasa Subramaniam și echipa sa contribuie la înțelegerea modului în care această boală atacă și distruge anumite celule ale creierului. Pacienții care suferă de boala Huntington moștenesc o proteină deteriorată, care este implicată în distrugerea celulelor creierului.
Cercetătorii au investigat mecanica moleculară din spatele bolii lui Huntington și a altor boli neurodegenerative, inclusiv boala Alzheimer și Parkinson, pentru a găsi potențiale ținte terapeutice. Pentru acest studiu, dr. Subramaniam și colegii săi au analizat neuronii șoarecilor de laborator și au văzut că celulele au format niște proeminențe lipicioase, de aproximativ 150 de microni care pluteau deasupra celulelor, conectându-le. Apoi, aceștia au urmărit celulele care se deplasează printr-un tunel. Ei au înserat proteia umană a bolii Huntington în celulele creierului șoarecilor, au marcat-o cu o substanță fluorescentă și apoi au urmărit activitatea acesteia, descoperind că are capacitatea de a trece de la un neuron la altul.
Echipa de cercetare continuă să investigheze ce alte proteine ar putea ajuta în construirea tunelului și dacă alte proteine asociate bolii se vor deplasa de-a lungul acestor tuneluri membranoase.
Sursă: https://www.sciencedaily.com