Au fost descoperite variante ale virusului hepatitei A pentru care vaccinul nu are efect sau are efect slab

Spread the love
Sursă foto: https://www.orlandoweekly.com

Cercetătorii de la Universitatea din Barcelona (UB) au analizat, prin tehnici de secvenţiere masive, evoluția virusului hepatitei A. Rezultatele, publicate în revista EBioMedicine, arată prezența unor variante ale virusului pentru care  vaccinul nu are efect sau are efect slab. Studiul, condus de Institutul de Cercetare Vall d’Hebron (VHIR) și Agenția de Sănătate Publică din Barcelona (ASPB), poate avea implicații în politicile de vaccinare împotriva acestei boli.

Hepatita A este o inflamație a ficatului cauzată de un virus. Simptomatologia sa este destul de uşoară și poate dispărea după primele săptămâni, dar în unele cazuri, boala poate persista câteva luni. Printre grupurile cele mai afectate sunt bărbații homosexuali (MSM).

Acest studiu a analizat mostrele provenite de la pacienții cu MSM, atât vaccinați, cât și nevaccinati, care au căptat virusul. Obiectivul a fost de a studia evoluția virusului și de a verifia dacă există variante care pot scăpa de efectele vaccinului.

“Am identificat variante antigenice la pacienții vaccinați și nevaccinați, ceea ce sugerează selecția pozitivă”, spune dr. Rosa Măria Pintó.

Apariția variantelor antigenice ale virusului hepatitei A ar putea deveni o amenințare la adresa sănătății publice și ar putea avea consecințe la utilizarea vaccinurilor disponibile în prezent. În acest sens, cercetătorii recomandă administrarea a două doze de vaccin și, în unele situații, sugerează administrarea unor doze suplimentare de rapel. 

Sursă: https://www.news-medical.net

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *