Tromboliza, tratamentul care dizolvă cheagurile de sânge și restabilește circulația sangvină

Spread the love
Sursă foto: https://www.rd.com

Așa cum arată statisticile, accidentul vascular cerebral (AVC) este considerat de specialişti o a treia cauză de deces la nivel mondial, iar în ultimii ani a scăzut dramatic vârsta medie a persoanelor afectate. Există însă șanse de recuperare, dacă se intervine rapid. De regulă, acesta se asociază cu ateroscleroză (depuneri de lipide pe pereții vaselor de sânge), fumatul sau afecțiuni cardiovasculare (precum hipertensiunea arterială și fibrilația atrială) sau cu diabetul zaharat.

Tratamentul de bază la nivel mondial este tromboliza intravenoasă, care poate fi eficientă pentru tratarea accidentului vascular ischemic, dacă este efectuată în primele ore de la debutul simptomelor, în absența contraindicațiilor. Cu ajutorul acestei terapii, se poate obține o evoluție mai rapidă spre ameliorarea paraliziei, tulburărilor de vorbire sau a altor semne. Tromboliza constă în injectarea unei substanţe ce poate ajuta la dizolvarea cheagului de sânge format și la restabilirea circulației sangvine, astfel încât țesutul cerebral ischemiat să nu se mai necrozeze. Tratamentul se administrează în perfuzie în decurs de o oră.

Din 2015, 10 spitale din Romania au derulat programul pilot al acțiunilor prioritare pentru tratamentul intervențional al pacienților cu accident vascular cerebral acut. Ministerul Sănătății a elaborat un protocol terapeutic standardizat pentru tratamentul accidentului vascular cerebral acut. Acesta, alături de educarea publicului pentru a recunoaște rapid semnele unui AVC și antrenarea echipajelor de intervenție pentru gestionarea eficientă a pacientului cu AVC în fereastra de tromboliză, ar urma să crească rata pacienților care beneficiază de acest tratament. Printre măsurile de prevenţie care pot fi luate pentru a reduce riscul de accident vascular cerebral se numără: adoptarea unui stil de viaţă sănătos, renunţarea la fumat, controlul tensiunii arteriale şi al glicemiei.

Sursă: https://www.nejm.org

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *