Stresul și emoțiile pot fi transmise de la o persoană la alta

Spread the love
Sursă foto: http://www.yummymummyclub.ca

O echipă de cercetători de la Institutul de Cercetări Hotchkiss (HBI) au descoperit că stresul transmis de la alții poate afecta creierul în același mod ca stresul propriu. Studiul, realizat pe șoareci, arată că efectele stresului asupra creierului sunt inversate la șoarecii de sex feminin după o interacțiune socială. Acest lucru nu a fost valabil pentru șoarecii masculi.

“Modificările care au loc la nivelul creierului pe fond de stres sunt factorii ce pot duce la apariția mai multor boli mintale, inclusiv tulburarea de stres post-traumatic, tulburările de anxietate și depresia. Studiile efectuate recent pe această temă arată că stresul și emoțiile pot fi transmise de la o persoană la alta. Cu toate acestea, nu se știe care sunt consecințele pe termen lung ale acestui fenomen pentru sănătatea mintală,” a afirmat dr. Jaideep Bains.   

Cercetătoarii au examinat în rândul șoarecilor de ambele sexe neuronii CRH, responsabili pentru răspunsul creierului la factorii generatori de stres. Analiza a evidențiat faptul că rețelele neuronale au fost modificate în mod similar, atât în rândul subiecților de studiu ce au fost supuși stresului, cât și în rândul partenerilor acestora.

“Este suprinzator faptul că neuronii CRH ai partenerilor au prezentat schimbări identice cu cele observate în rândul subiecților studiului care au fost expuși factorilor de stres reali” a declarat dr. Toni-Lee Sterley.  

Sursă: https://www.sciencedaily.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *