Vârsta tatălui poate influența starea de sănătate a nou-născutului

Spread the love
Sursă foto: https://www.mirror.co.uk

Potrivit unui studiu asupra fertilităţii, cercetătorii au ajuns la concluzia că paternitatea târzie poate avea efecte negative asupra stării de sănătate a nou-născuţilor.

„În timp ce este acceptat pe scară largă faptul că schimbările fiziologice care se produc în corpul femeilor după vârsta de 35 de ani au impact semnificativ asupra conceperii, sarcinii şi sănătăţii unui copil, faptul că o situaţie asemănătoare are loc şi în cazul bărbaţilor nu este luată în calcul”, a declarat dr. Gloria Bechmann de la Universitatea Rutgers, New Jersey.

Cercetarea arată că bărbaţii de peste 45 de ani care aleg să aibă un copil se confruntă cu o scădere a fertilităţii. Totodată, o astfel de decizie implică şi riscuri crescute în ceea ce priveşte complicaţiile care pot pune în pericol sarcina. În ceea ce priveşte nou-născuţii, aceştia prezintă riscuri mai mari să se nască prematur, să aibă o greutate scăzută la naştere şi să prezinte diferite malformaţii congenitale. Cauza acestor riscuri ar fi, așa cum au arătat cercetătorii, scăderea producţiei de testosteron care apare odată cu înaintarea în vârstă, precum şi scăderea calităţii materialului genetic.

Bărbații nu sunt la fel de conştienţi de importanţa pe care sănătatea aparatului reproductiv o are când vine vorba de naşterea unui copil sănătos. Specialiștii recomandă ca în cazurile în care bărbaţii vor să îşi amâne paternitatea să ia în calcul posibilitatea de a-şi depune materialul genetic într-o bancă specializată.

Sursă: https://medicalxpress.com/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *