Au fost găsite metale grele în bere şi vinuri!

Spread the love
Sursă foto: https://www.livescience.com

Potrivit unui nou studiu publicat în jurnalul on-line American Chemical Society’s Journal of Agricultural and Food Chemistry, un filtru utilizat frecvent pentru îndepărtarea sedimentelor în timpul fabricării berii şi vinului ar putea duce la transferul metalelor grele, precum arsenic, în băuturi.

Conform specialiștilor, pământul de diatomee este o rocă moale, naturală, utilizată pentru filtrarea băuturilor alcoolice. În cadrul testării în laborator a vinului şi berii, cercetătorii au descoperit că filtrul a dus la creşterea nivelului de arsenic din băuturi, de peste opt ori, în comparaţie cu băuturile nefiltrate.

Cele mai mari cantităţi de metale grele au fost găsite în vinul din SUA, Argentina şi Australia. În cazul berii, cele mai ridicate procente au fost identificate în cazul unor mărci belgiene, americane, germane şi olandeze. Specialiştii susţin că, prin reducerea folosirii pământului de diatomee, nivelul de metale grele din alcool scade.

„Expunerea la cantităţi mari de metale grele, precum arsenicul, plumbul sau cadmiul, reprezintă un risc pentru sănătatea publică. Aceste sedimente au fost descoperite și în alte alimente”, a declarat dr. Laura Jackson din cadrul Food and Drug Administration din SUA (FDA).

În consecință, FDA a acționat pentru a reduce riscul expunerii la metalele grele din băuturi prin diferite măsuri, cum ar fi limitarea concentrațiilor de plumb în apa potabilă îmbuteliată la 5g / l și căutarea unei nivel de acțiune de 10 g / kg de (aproximativ 10 g / L) arsenic anorganic în sucul de mere. Totodată, cercetătorii au descoperit că băuturile fermentate cum ar fi berea și vinul pot conține concentrații crescute de arsenic anorganic, plumb și cadmiu, care pot afecta sănătatea.

Deși sursele de contaminare cu metale grele sunt încă neclare, dovezile preliminare sugerează că utilizarea unor filtre de susținere poate fi o sursă potențială.

Sursă: https://www.dailymail.co.uk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *