Cel mai rar tip de sânge din lume, identificat la doar 43 de persoane!

Spread the love
Sursă foto: https://newatlas.com

După cum au afirmat oamenii de știință, la nivelul celulelor roşii din sânge există până la 342 de antigeni (moleculele care declanşează producerea anumitor proteine specializate, numite anticorpi). S-a constatat că absenţa acestora este cea care determină tipul de sânge al unei persoane. Aproximativ 160 dintre aceşti antigeni sunt consideraţi comuni, adică se găsesc în celulele roşii ale majorităţii oamenilor de pe planetă. Dacă cineva nu are un anumit tip de antigen care se găseşte la 99% din populație, atunci tipul de sânge este considerat rar, iar dacă lipsește un antigen regăsit la 99,99% din populație, atunci sângele este considerat foarte rar.

Antigenii aparţin sistemelui de 35 de grupe sanguine, dintre care sistemul Rh sau „Rhesus” este cel mai mare dintre ele, cu 61 de antigeni. Nu este neobişnuit ca oamenilor să le lipsească unul dintre aceşti antigeni. De exemplu, aproximativ 15% din caucazieni nu au antigenul D, antigenul Rh cel mai semnificativ, având deci RhD negativ. În contrast, tipurile de sânge Rh negativ sunt mult mai puţin frecvente în rândul populaţiilor asiatice (0,3 %). Dar ce se întâmplă dacă unui om îi lipsesc toţi 61 de antigeni Rh? În 1961, o femeie originară din Australia a fost identificată ca având sânge cu Rh-ul nul, ceea ce înseamnă că nu avea toţi antigeni din sistemul sanguin Rh, fapt care părea de neînţeles. De atunci doar 43 de persoane cu sânge cu Rh-ul nul au fost identificate.

Acest tip de sînge se mai numește și  „sânge de aur”, deoarece poate fi acceptat de oricine are un tip de sânge rar în sistemul grupelor de Rh. Potenţialul său de salvare este atât de mare, încât, deşi probele de sânge donate la băncile specializate sunt anonime, oamenii de ştiinţă încearcă adesea să identifice donatorii pentru a le cere să doneze mai mult. Cu toate acestea, din cauza deficitului său, „sângele de aur” este dat pacienţilor aflaţi în cele mai extreme cazuri, pentru că este aproape imposibil de înlocuit.

Sursă: https://bigthink.com/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *