Îndepărtarea chisturilor pancreatice, o metodă de prevenire a cancerului

Spread the love
Sursă foto: https://www.livescience.com

Cancerul pancreatic este una dintre cele mai periculoase malignități. Un nou studiu pare să ofere o veste bună: îndepărtarea timpurie a unui anumit tip de chist pancreatic precanceros poate preveni apariția bolii la unii pacienți.

Aceste chisturi, numite neoplasme papiliare mucinoase intraductale, pot determina mărirea canalului pancreatic principal. Acest canal este în mod normal de circa 3 milimetri în diametru. Cercetătorii solicită îndepărtarea chirurgicală a acestor chisturi atunci când dilatarea canalului este de 10 mm sau mai mult. Noul studiu a arătat că eliminarea acestor chisturi atunci când canalul ajunge la mai mult de 5 mm în diametru poate preveni cancerul.

“Studiul nostru sugerează că dacă aceste chisturi nu sunt îndepărtate la timp, ne vom confrunta cu o creștere a numărului de cazuri de cancer pancreatic” a spus dr. Ross Beckman de la Școala de Medicină Hopkins din Baltimore.

Cercetarea a implicat mai mult de 900 de pacienți. Cei cu chisturi pancreatice cu dilatarea canalului cuprinsă între 5 mm și 9,9 mm au fost aproape de două ori mai predispuși să dezvolte celule precanceroase decât persoanele cu dilatarea mai mică de 5 mm. Pacienții cu dilatarea canalului de 10 mm sau mai mult au fost de 7,5 ori mai predispuși să dezvolte celule precanceroase.

Cercetătorii au remarcat faptul că, deși studiul lor arată asociații între nivelurile de dilatare și cotele pentru precancer sau cancer, nu arată că eliminarea precoce va preveni cancerul.

Sursă: https://medicalxpress.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *