Un studiu recent arată că lucrătorii agricoli sunt predispuși unei afecțiuni de rinichi

Spread the love
Sursă foto: https://www.latimes.com

O nouă cercetare științifică sugerează că anumiți factori, cum ar fi căldura ridicată, toxinele și infecțiile pot fi responsabili de creșterea prevalenței bolii cronice de rinichi în rândul lucrătorilor agricoli. Boala cronică de rinichi (CKD) implică pierderea lentă a funcției renale. Rinichii păstrează corpul sănătos prin filtrarea lichidelor periculoase și a deșeurilor din sânge. Atunci când funcția renală este afectată, aceste produse se acumulează în organism și provoacă boli.

Persoanele cu CKD pot dezvolta hipertensiune arterială, anemie, boli osoase și leziuni ale nervilor. De asemenea, insuficiența renală crește riscul bolilor cardiovasculare. Aceste complicații se pot produce încet pe o perioadă lungă de timp. Potrivit statisticilor, aproximativ 30 de milioane de adulți din Statele Unite trăiesc cu CKD.

Recent, CKD a fost răspândită în rândul lucrătorilor din zone cu o climă caldă. În anii 1990, boala a afectat lucrătorii de pe plantaţiile de trestie de zahăr din America Centrală. În 2012, 20.000 de persoane din California, Florida și Colorado au decedat din cauza bolii. Cercetătorii de la Universitatea din Colorado Anschutz (CU Anschutz) au constatat că lucrătorii agricoli, cum ar fi cultivatorii de trestie de zahăr, bumbac și porumb, precum și crescătorii de creveți sau minerii, au o probabilitate mai mare de a dezvolta boala, în comparație cu cei care lucrează la altitudini mai mari. Aceștia cred că temperaturile ridicate, cauzate de schimbările climatice și pesticide, cum ar fi glifosat, ar putea juca un rol în această boală cronică.  

“Unele pesticide sunt nefrotoxice, iar acestea pot contamina alimentarea cu apă. Într-adevăr, există studii care arată că epidemia din Sri Lanka este cea mai mare în zonele unde există puțuri de mică adâncime și în care toxinele ar putea deveni concentrate”, a declarat dr. Richard Johnson.  

Sursă: https://www.medicalnewstoday.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *