O nouă tehnică ar putea ajuta la tratarea fibrozei pulmonare

Spread the love
Sursă foto: http://indianexpress.com
Sursă foto: http://indianexpress.com

 

Potrivit specialiștilor, dezvoltarea de noi medicamente pentru tratarea fibrozei pulmonare este un proces foarte dificil și costisitor. Pentru a simplifica acest proces, cercetătorii au dezvoltat o biotehnologie prin care ar putea să testeze medicamentele într-un mod mai eficient.

Inovația se bazează pe aceeași tehnologie utilizată pentru imprimarea cipurilor electronice. Singura diferență este că, în locul materialelor semiconductoare, cercetătorii au pus matrici de țesuturi pulmonare subțiri, pliabile în laborator.

“În cele din urmă, s-ar putea schimba modul în care se testează noile medicamente, făcând procesul mai rapid și mai puțin costisitor”, susține autorul principal al studiului, Ruogang Zhao, din cadrul Departamentului de Inginerie Biomedicală de la Universitatea din Buffalo.

În cadrul studului, oamenii de știință au reușit să dezvolte medicamente pentru a trata fibroza pulmonară. Pană în prezent, există doar două medicamente (pirfenidonă și nintedanib), aprobate de Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente. Folosind microlitografia, cercetătorii au tipărit piloni mici, flexibili, realizați dintr-un polimer organic pe bază de siliciu, iar după, au plasat țesutul care actionează ca niște alveole (săculeți de aer din plămâni care ne permit să consumăm oxigen), deasupra stâlpilor. Mai mult de atât, medicii au indus producerea de fibroză, prin introducerea unei proteine ​​care determină celulele pulmonare sănătoase să devină „bolnave”, ceea ce duce la contracția și rigidizarea țesutului pulmonar modificat. Contracția țesuturilor face ca pilonii flexibili să se îndoaie, permițând cercetătorilor să calculeze forța de contracție a țesutului.

Rezultatele studiilor au demonstrat că noua tehnică ar putea fi folosită pentru a testa o varietate de tratamente potențiale în tratarea fibrozei pulmonare.

 

Sursă: https://www.sciencedaily.com/releases/2018/05/180525130731.htm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *