Anumite antibiotice pot provoca neuropatia periferică

Spread the love
Sursă foto: http://biomedicalengineering.yolasite.com

Cercetătorii de a Universitatea din Dundee au arătat că o clasă de antibiotice frecvent utilizate, poate crește riscul unui pacient de a suferi o formă gravă de afectare a nervilor cu aproape 50%. Neuropatia periferică a fost recunoscută de mult timp ca un efect secundar al antibioticelor fluorochinolone, dar nu s-a știut cât de puternică este această asociere.

Oamenii de știință au analizat o bază de date de 1,3 milioane de adulți cărora li s-au prescris antibiotice fluoroquinolone sau amoxicilină-clavulanat, fără diagnosticarea neuropatiei periferice la începutul tratamentului. Ei au descoperit că utilizarea antibioticelor fluorochinolonice sistemice pare să crească riscul de neuropatie periferică cu 47%, provocând un număr suplimentar de 2,4 cazuri la 10.000 pacienți pe an. Riscul a fost mai mare pentru bărbați și a crescut odată cu vârsta și cu durata tratamentului cu fluorochinolonă. 

Atunci când medicii suspectează că un medicament provoacă o reacție adversă, aceștia sunt încurajați să raporteze aceste cazuri agențiilor de reglementare în medicină. Rapoartele de caz au identificat anterior neuropatia periferică ca posibil efect secundar al tratamentului cu antibiotice fluorochinolone. Cu toate acestea, studiile suplimentare care confirmă sau resping acest risc au fost limitate, în special cele care vizează cuantificarea riscului și examinarea modului în care acesta poate varia la diferite persoane.

Sursă: https://medicalxpress.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *