Tratamente vechi, abordări noi în tratarea cancerului mamar triplu negativ

Spread the love
Sursă foto: https://medicalherald.com
Sursă foto: https://medicalherald.co

 

Cancerul mamar triplu negativ face referire la anumite caracteristici ale celulelor care constituie tumora mamară. Celulele componente ale tumorii prezintă așa numiții “receptori”, care nu sunt altceva decât niște proteine situate în interiorul sau pe suprafața acestora.

Considerat cel mai agresiv tip de cancer, cancerul mamar triplu negativ nu răspunde terapiilor hormonale și tinde să se răspândească în tot corpul. Tratamentul este limitat, dar noile studii clinice dedicate medicamentelor pentru imunoterapie sugerează că se poate oferi pacienților o nouă speranță.

În urma unui studiu realizat în cadrul Universității de Medicină din New York, cercetătorii au descoperit că Pembrolizumab/Keytruda (un medicament utilizat în tratarea anumitor tipuri de cancer) ar putea trata și această formă agresivă de cancer. Keytruda aparține unei noi clase de medicamente anti-cancer care neutralizează o anumită proteină, PD-1, folosită de celulele tumorale pentru a scapa de ”atacurile” declanșate de sistemul imunitar al pacientului.

Rezultatele au arătat că medicamentul a fost eficient în stoparea creșterii tumorii și extinderea duratei de viață cu procente semnificative. Chiar dacă sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege mai bine efectul acestui medicament asupra pacienților care suferă de această afecțiune, rezultatele inițiale ale cercetării sunt promitătoare.

În plus, medicamentul a fost foarte bine tolerat de aproape toți pacienții și nu au existat foarte multe efecte adverse.

Potrivit echipei de cercetători, medicamentele administrate încă din stadiul incipient al bolii, ajută pacienții să răspundă cât mai rapid la efectele acestui cancer.

În prezent, Pembrolizumab este deja aprobat de FDA (The Food and Drug Administration) pentru a trata și alte forme de cancer, cum ar fi cancerul pulmonar sau cel cerebral.

 

Sursă: https://www.medicaldaily.com/treatment-triple-negative-breast-cancer-immunotherapy-drug-effective-new-418417

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *