Celula care poate fi benefică în tratamentul trombocitopeniei

Spread the love
Sursă foto: https://healthjade.com
Sursă foto: https://healthjade.com

 

Potrivit cercetătorilor, mutațiile genetice, infecțiile și radiațiile din tratamentele pentru cancer pot reduce numărul de trombocite, provocând trombocitopenie. Oamenii de știință de la Scripps Research au descoperit o nouă tehnică pentru tratarea trombocitopeniei. După cum s-a raportat în Jurnalul Proceedings al Academiei Naționale de Științe, ei au descoperit că o enzimă poate stimula producția de trombocite și poate funcționa ca un tratament pentru refacerea trombocitelor. Acestă descoperire reprezintă un pas înainte în tratarea bolilor de sânge.

Studiile anterioare au demonstrat că, în timp ce enzima YRSACT are un rol esențial în decodarea ADN-ului, pare să exercite și activități în celulă. Noul studiu este primul care arată că YRSACT este cheia unei metode de producere a trombocitelor. În cadrul studiilor realizate pe șoareci, cercetătorii au observat că animalele injectate cu YRSACT au prezentat o creștere semnificativă a producției de trombocite.

„Studiul nostru pe șoareci a indicat o recuperare accelerată a trombocitelor, nu numai în trombocitopenia indusă de anticorpi, ci și în trombocitopenia indusă de radiații”, a afirmat dr. Taisuke Kanaji de la Institutul Scripps Research.

Până la această descoperire, tromboproteina (TPO) a fost singura proteină cunoscută ca fiind benefică pentru refacerea trombocitelor. Chiar dacă TPO este în prezent utilizată ca medicament pentru tratarea unor cazuri de trombocitopenie, tratamentul poate fi de multe ori  inadecvat și periculos. De asemenea, cercetătorii au colaborat cu un grup la Centrul de Cercetare și Aplicare Cell IPS la Universitatea din Kyoto pentru a testa o linie de celule stem dezvoltate de la un pacient cu trombocitopenie.

 

Sursă: https://www.news-medical.net/news/20180815/Scripps-Research-scientists-uncover-new-approach-for-treating-thrombocytopenia.aspx

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *