Rezonanța paramagnetică electronică, o nouă speranță pentru pacienții care suferă de afecțiuni cardiovasculare

Oamenii de știință au descoperit noi moduri prin care organismul reglementează cheagurile de sânge. Rezultatele cercetărilor ar putea duce la dezvoltarea de tratamente mai eficiente care ar putea ajuta la prevenirea și tratarea bolilor de inimă, accidentului vascular cerebral și demenței vasculare.
Cercetătorii de la Universitatea din Exeter, finanțați de British Heart Foundation, au dezvoltat o nouă tehnică care le permite să măsoare simultan coagularea sângelui și formarea radicalilor liberi. Radicalii liberi sunt molecule instabile ce conțin electroni sinuri care încearcă să se împerecheze. Acest lucru face ca aceste molecule să fie reactive și capabile să modifice proteine, lipide și ADN. Radicalii liberi joacă un rol important în formarea cheagurilor de sânge, care, la rândul lor, sunt considerate un factor-cheie în dezvoltarea unor afecțiuni, cum ar fi bolile de inimă, accidentul vascular cerebral sau artrita.
Noua metodă combină rezonanța paramagnetică electronică, o metodă eficientă pentru detectarea radicalilor liberi, cu agregometria de celule sanguine, o tehnică utilizată pentru măsurarea coagulării sângelui. Echipa a folosit cu succes această tehnică la șoareci și în celulele umane. Scopul lor este de a înțelege mai bine modul în care funcţionează celulele sanguine.
Pentru prima dată, cercetătorii sunt capabili să măsoare simultan coagularea sângelui și formarea radicalilor liberi. În prezent, aceștia utilizează tehnica pentru a dezvolta un nou tratament care să protejeze vasele de sânge la persoanele care suferă de boli cardiace.
Sursă: https://www.news-medical.net