Legătura dintre indicele de masă corporală și apariția unei boli neurodegenerative

Spread the love
Sursă foto: https://coach.nine.com.au/

În urma unui studiu la care au participat peste un milion de pacienți, oamenii de știință de la University College London, Marea Britanie, au ajuns la concluzia că un indice de masă corporală (ICM) ridicat poate indica un risc crescut de apariţie a demenţei, chiar și cu două decenii înainte de apariția primelor simptome ale bolii. Potrivit acestora, cu fiecare creştere a ICM cu 5 unităţi, riscul demenţei creşte cu 16-33%. Cu toate acestea, s-a observat că indicele de masă corporală este mai scăzut chiar înainte de declanşarea bolii.

Potrivit statisticilor, la nivel global, 47 de milioane de pacienţi suferă de demenţă. Estimările sugerează că, până în 2030, numărul va creşte la 75 de milioane, iar în 2050, 132 de milioane de persoane afectate de boli neurodegenerative vor trăi în lume.

”Noul studiu confirmă atât efectul advers al obezităţii, cât şi pierderea în greutate datorată schimbărilor metabolice din perioada dinaintea bolii”, a afirmat dr. Mika Kivimäki de la University College London.

Oamenii de știință au analizat 39 de studii longitudinale, care au inclus datele a 1.349.857 de persoane din Franţa, Finlanda, Suedia, Marea Britanie şi Statele Unite ale Americii. Nici unul dintre subiecţi nu suferea de demenţă la momentul începerii studiului. După 38 de ani, s-a observat că 6.894 din pacienţii înscrişi în studiu au fost diagnosticaţi cu demenţă. Echipa de cercetători s-a întrebat de ce indicele de masă corporală este mai scăzut înaintea momentului de declanşare a bolii. Posibil, datorită pierderilor de memorie care îi determină pe oameni să aibă mai puţină grijă de ei înşişi sau, poate, din cauza scăderii apetitului, a mirosului sau altor schimbări metabolice.

Oamenii de știință au afirmat că vor continua studiile și vor încerca să determine care este legătura dintre indicele de masă corporală şi diferitele tipuri de demenţă, precum Alzheimer, demenţă frontotemporală sau boala difuză cu corpi Lewy.

Sursă: https://www.medicalnewstoday.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *