Medicii au studiat tulburarea afectivă sezonieră, un tip de depresie care apare în anumite perioade ale anului!

Spread the love
Sursă foto: https://kellybroganmd.com

Tulburarea afectivă sezonieră (SAD) este un tip de depresie care apare numai în anumite perioade ale anului. O zi ploioasă sau răcoroasă poate provoca stări proaste în cazul multor persoane, însă pentru un procent mic din populație, vremea poate favoriza apariția unui tip de depresie gravă, numită tulburare afectivă sezonieră (SAD). Potrivit statisticilor, SAD afectează până la 10% din populație în fiecare an.

Chiar dacă o mare parte a cauzelor sunt încă necunoscute, cercetătorii încearcă să afle mai multe despre indicatorii biologici ai acestei tulburări. Aceștia au lansat o teorie potrivit căreia micșorarea zilei din timpul anotimpurilor reci influențează ritmul circadian al unor oameni.  

“Oamenii încep să manifeste simptomele acestei tulburări în general toamna și iarna, însă primavara acestea încep să dispară”, a spus dr. Victor Fornari de la Spitalul Zucker Hillside din Long Island, New York.

Simptomele SAD sunt aceleași cu cele care însoțesc depresia. Acestea sunt: nefericire, iritabilitate, lipsă de interes pentru diferite activități, oboseală, etc.. În timp ce unele forme de depresie contribuie la scăderea în greutate, s-a constat că persoanele care suferă de SAD au un apetit mai crescut. De asemenea, acestea se pot confrunta cu o stare permanentă de somnolență și lipsă de energie.

Medicii pot prescrie antidepresive pentru persoanele care suferă de SAD. De asemenea, terapia comportamentală cognitivă (CBT) poate ajuta oamenii să gestioneze simptomele depresive.

Sursă: https://www.livescience.com/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *