Meseria de astronaut are efecte negative asupra creierului

Spread the love
Sursă foto: https://newatlas.com

Un studiu realizat asupra a 11 cosmonauţi ruşi a demonstrat că timpul petrecut în spațiu a avut efecte negative asupra stării de sănătate a acestora.

Lipsa gravitației, indiferent cât de amuzantă şi interesantă poate părea la început, are şi părţi întunecate. Una dintre acestea se manifestă asupra stării de sănătate a astronauţilor care petrec o perioadă mai îndelungată în spaţiu. Cercetătorii au descoperit că lipsa gravitaţiei determină acumularea de lichid în sistemul ventricular. În această situaţie, din cauza lichidului acumulat, creierele astronauţilor ajung să se mărească cu până la 11% la revenirea în condiţiile de gravitaţie normală.

Chiar dacă descoperirile sunt interesante, oamenii de știință sunt de părere că informațiile legate de consecințele pe care le pot avea misiunile spaţiale asupra anatomiei şi stării de sănătate a astronauţilor sunt încă limitate. Din această cauză, medicii care se ocupă de controlarea stării de sănătate a astronauţilor nu pot face predicţii cu privire la efectele pe termen lung ale misiunilor spaţiale.

„Trebuie să derulăm scanări cerebrale, controale ale sistemului vizual şi examinări ale funcţiilor cognitive, deoarece nu ştim prea multe pe acest subiect”, a declarat dr. Angelique Van Ombergen de la Universitatea Antwerp.

Sursă: https://futurism.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *