Iată care sunt bolile întâlnite cel mai des la jucătorii de fotbal!

S-a constatat că jucătorii profesioniști de fotbal ar avea un risc crescut de boli cardiace, neurodegenerative și deces, în comparație cu jucătorii de baseball de aceeași vârstă. Constătările ridică întrebări importante privind diferențele specifice sportului în dezvoltarea bolilor și mecanismele care conduc la creșterea riscului. Astfel de mecanisme impun cercetări suplimentare, au spus cercetătorii.
Acest studiu nu a fost conceput pentru a elucida motivele pentru riscul crescut observat la jucătorii de fotbal și nici nu a intenționat să examineze mecanismele care alimentează dezvoltarea bolii la acești sportivi. Aceștia au declarat că studiul este o comparație între jucătorii de fotbal și cei de baseball. Constatările se bazează pe o analiză retrospectivă a ratei mortalității și a cauzelor de deces la 3,419 de jucători NFL (Ligă Natională de Fotbal) și 2,708 MLB (Major League Baseball), jucători de peste 30 de ani.
Au existat 517 de decese în rândul jucătorilor NFL și 431 de decese în rândul jucătorilor MLB între 1979 și 2013. Diferența se traduce printr-un nivel de mortalitate cu 26% mai mare în rândul jucătorilor de fotbal comparativ cu jucătorii de baseball. Jucătorii NFL au avut o probabilitate aproape de trei ori mai mare de a muri în condiții neurodegenerative, comparativ cu jucătorii MLB. Ei au avut, de asemenea, un risc de aproape 2,5 ori mai mare de a muri dintr-o cauză cardiacă, a arătat studiul. Extrapolând aceste diferențe în cifre absolute, cercetătorii spun că riscul crescut ar fi o boală neurodegenerativă la 1000 de jucători NFL până la vârsta de 55 ani, ajungându-se la 11 de decese suplimentare, până la vârsta de 75 de ani, comparativ cu jucătorii MLB. Cauzele cardiovasculare ar reprezintă 16 decese la 1.000 de jucători NFL.
Rezultatele indică existența unor diferențe sportive specifice în ceea ce privește rănile și factorii importanți pentru dezvoltarea bolii. De exemplu, traumatismele craniene, leziunile capului pot contribui la apariția patologiilor care, în cele din urmă, duc la anumite condiții neurologice, au spus cercetătorii.
Sursă: https://medicalxpress.com