Descoperirile care ar putea ajuta la crearea de noi medicamente pentru bolile gastrointestinale

Pe măsură ce alimentele intră în intestin, acestea încep o călătorie lungă. Cercetătorii au descoperit că un canal de procesare a alimentelor constă în compartimente care stimulează reacțiile sistemului imunitar la trecerea alimentelor. Constatările, publicate în revista on-line Nature, oferă noi perspective asupra modului în care intestinul maximizează absorbția nutrienților, protejând în același timp organismul împotriva microbilor care invadează intestinul. Cercetarea are potențialul de a îmbunătăți medicamentele pentru tulburările gastro-intestinale.
La prima vedere, intestinul nu pare prea complicat. În cadrul unui studiu amănunțit, oamenii de știință au descoperit un sistem funcțional sofisticat, care se ascunde la suprafață, organizat în segmente pentru a permite diferite funcții ale sistemului imunitar în diferite locații.
Dr. Mucida și colegii săi au descoperit o segmentare funcțională la șoareci prin examinarea structurilor intestinale, care dirijează răspunsurile imune. Aceștia au observat că nodurile din diferite părți ale intestinului aveau o compoziție celulară diferită, iar când au infectat șarecii de laborator cu un agent patogen cum ar fi Salmonella, au observat răspunsuri imune diferite între segmente.
Odată ce majoritatea substanțelor nutritive au fost absorbite, sistemul se poate concentra mai agresiv asupra eliminării agenților patogeni fără a interfera cu absorbția alimentelor. Potrivit lui Mucida, diferențele imunologice dintre segmentele de intestin ar putea fi exploatate în mai multe scopuri terapeutice, inclusiv pentru tratarea tulburărilor gastrointestinale. În plus, rezultatele intervențiilor chirurgicale care elimină o parte din intestin ar putea fi îmbunătățite dacă s-ar lua în considerare variațiile dintre segmente.
Spectrul de răspunsuri imune de-a lungul intestinului ar putea fi, de asemenea, utilizat pentru crearea de noi vaccinuri orale. Până în prezent, eforturile oamenilor de știință de a proiecta vaccinuri orale au fost compromise de dificultatea de a genera un răspuns imun robust.
Sursă: https://www.news-medical.net