Legătura strânsă dintre abuzurile din copilărie și ricul crescut de suicid

Spread the love
Sursă foto: https://pragyalamsal.wordpress.com

În cadrul unor studii, cercetătorii au descoperit o legătură între abuzuri și riscul crescut de suicid. Aceștia au observat că majoritatea copiilor care s-au confruntat cu abuzuri fizice, sexuale sau emoționale au un risc de două ori mai mare de a se sinucide când ajung la maturitate, față de cei care nu au suferit nicio formă de abuz în copilărie.

Cercetătorii au analizat 68 de studii realizate de psihologii de la Universitatea Manchester, descoperind că încercările de sinucidere au fost: de trei ori mai probabile pentru persoanele care au suferit abuzuri sexuale în copilărie, de două ori şi jumătate mai probabile pentru persoanele care au suferit abuzuri fizice în copilărie și de două ori şi jumătate mai probabile pentru persoanele care au suferit abuzuri emoţionale, sau care au fost neglijate în copilărie.

Cercetătorii au constatat, de asemenea, că adolescenții care au suferit abuzuri multimple au fost supuşi unui risc de cinci ori mai mare de a încerca să se sinucidă la maturitate.Ţinând cont că au fost luate în considerare doar abuzurile suferite în perioada copilăriei, pe măsură ce victimele cresc, creşte şi riscul tentativelor de sinucidere. Totodată, la cel mai înalt nivel de risc s-au situat persoanele care nu au apelat niciodată la ajutor specializat pentru a trece peste traume.


Potrivit cercetătorilor, din cele 68 de studii care au fost efectuate în întreaga lume, au fost adunate date cu privire la 262.000 de adulţi cu vârsta de peste 18 ani care au fost expuşi abuzurilor şi neglijenţei în copilărie.

”Aceste studii demonstrează gravitatea problemei. De asemenea, avem dovezi solide care susţin faptul că abuzarea copiilor este asociată cu o probabilitate crescută de a încerca să se sinucidă la maturitate. Acest lucru are implicaţii semnificative şi asupra serviciilor medicale. De exemplu, statisticile au demonstrat că povara economică a maltratării copiilor este estimată la aproximativ 124 de miliarde de dolari”, a afirmat dr. Maria Panagioti de la Universitatea din Manchester.

Tratamentul actual pentru persoanele care au tendinţe de suicid se axează pe terapia cognitivă şi pe terapia comportamentală. Totuşi, acest lucru presupune ca oamenii să caute ajutor din propria iniţiativă. Specialiştii trag un semnal de alarmă asupra faptului că tocmai persoanele care nu apelează la ajutor specializat şi care nu sunt monitorizaţi de medici sunt în cel mai mare pericol.

Sursă: https://www.sciencedaily.comLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *