Noile celule imune, ajutor în tratamentul împortiva cancerului

Spread the love
Sursă foto: https://www.fei.com
Sursă foto: https://www.fei.com

 

Cancerul este o boală caracterizată prin multiplicarea dezordonată și anormală a celulelor.
Celulele se divid necontrolat și, astfel, pot ajunge să invadeze țesuturile adiacente sau să se răspândească în alte zone și organe ale corpului, adică să metastazeze. Cercetătorii de la Centrul de Cancer Memorial Sloan Kettering (MSK) au anunțat că au construit un nou model de celule imune, care ar ajuta pacienții să lupte împotriva tumorilor solide. Noile celule combină două dintre cele mai promițătoare tipuri de imunoterapie, într-un singur pachet: celulele T ale receptorilor antigenului himeric (CAR), care sunt versiuni modificate genetic ale celulelor imune proprii ale pacienților și anticorpii inhibitori ai punctelor de control, permițându-le să lupte mai bine împotriva cancerului.

Noul model de celule imune secretă o mini-versiune a unui anticorp de blocare a punctelor de control, similar cu medicamentele nivolumab și pembrolizumab, care sunt aprobate pentru tratamentul melanomului și a cancerului pulmonar. Atunci când sunt secretați în mediul tumoral, anticorpii se leagă de o proteină numită PD-1 care acționează ca o frână pe celulele imune, permițând celulelor T CAR și celulelor imune din jur să lupte mai bine împotriva bolii.

În cadrul studiilor, echipa a constatat că noile celule au persistat în organism mai mult decât celulele CAR și au produs rezultate mai bune. Mai mult, pentru că medicamentele sunt eliberate de celulele CAR T în tumoare, cercetătorii au reușit să activeze celulele T din apropiere, creând un efect secundar de ajutor. În cele din urmă, aceștia au descoperit că nivelurile de anticorpi PD-1 au fost scăzute în sânge, indicând faptul că moleculele nu se răspândesc dincolo de locul tumorii, ceea ce înseamnă că vor exista mai puține efecte secundare în organism.

 

Sursă: https://www.news-medical.net/news/20180815/New-model-of-genetically-engineered-immune-cells-may-help-fight-solid-tumors.aspx

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *