Legătura dintre tulburarea bipolară și boala Parkinson

Spread the love
Sursă foto: https://health.clevelandclinic.org

Un studiu publicat recent a constatat că pacienții cu tulburare bipolară sunt de 7 ori mai predispuși să dezvolte boala Parkinson decât cei care nu au astfel de probleme de comportament. Se speră că această constatare ar putea ajuta cercetătorii să înțeleagă mai bine cauzele care stau la baza celor două condiții. Boala Parkinson este cunoscută că fiind legată de tulburările de sănătate mintală, dar motivul biologic pentru acest lucru este încă neclar. Deși se știe că pacienții cu boala Parkinson prezintă un declin al nivelurilor de dopamină și au o creștere a corpului Lewy de proteine ​​în creier, cauza exactă rămâne evazivă și nu există nici un tratament.

Studiile anterioare au arătat o relație între depresie și boala Parkinson, dar puține studii au analizat dacă există o relație între tulburarea bipolară și Parkinson. După ce a observat că mai mulți dintre pacienții cu tulburare bipolară au dezvoltat Parkinson, medicii de la Taipei Veterans General Hospital au elaborat un studiu pentru a investiga dacă există o legătură.

Toți pacienții au fost contactați în 2011 pentru a afla cât de mulți au fost diagnosticați ulterior cu boala Parkinson. Rezultatele au arătat că aproximativ 1 din 140 (0,7%) dintre pacienții cu tulburare bipolară au dezvoltat boala Parkinson, în timp ce prevalența bolii Parkinson la pacienții care nu au avut tulburare bipolară a fost de numai 1 din 1000 (0,1%). Pacienții internați pentru tulburare bipolară de mai mult de două ori pe an au avut un risc de 7 ori mai mare de a dezvolta boală Parkinson decât cei care au fost spitalizați mai puțin de o data pe an.

Cercetările sugerează în mod clar că există o legătură între cele două tulburări, dar este nevoie de cercetări suplimentare pentru a identifica natura exactă a acestora.

Sursă: https://www.news-medical.net

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *