Metoda experimentală de blocare a amintirilor neplăcute

Spread the love
Sursă foto: https://www.askdoctork.com

Ce s-ar întâmpla dacă oamenii de știință ar manipula creierul astfel încât memoria traumatică să-și piardă puterea emoțională asupra psihicului? Steve Ramirez, un neurolog de la Universitatea din Boston fascinat de memorie, consideră că o structură mică din creier ar putea deține cheile viitoarelor tehnici terapeutice pentru tratarea depresiei, anxietătii, și PTSD (sindromul de stres potr-traumatic), care să permită într-o zi medicilor să blocheze amintirile neplăcute. În interiorul creierului, o structură numită hipocâmp stochează informațiile senzoriale și emoționale care alcătuiesc amintirile, fie ele pozitive sau negative. Hipocâmpul, deși mic, cuprinde multe subregiuni diferite, toate lucrează în tandem pentru a aminti elementele unei memorii specifice. Dr. Ramirez și echipa sa au arătat cât poate fi de maleabilă memoria.

“Multe tulburări psihiatrice, în special PTSD, se bazează pe ideea că, după o experiență cu adevărat traumatizantă, persoana nu este capabilă să meargă mai departe, deoarece își amintește constant tot ce s-a petrecut”, spune dr. Briana Chen de la Universitatea Columbia.

Folosind o tehnică numită optogenetică, dr. Chen și Ramirez au arătat care celule din hipocâmp au fost activate atunci când șoarecii masculi și-au creat noi amintiri despre experiențe pozitive, neutre și negative. Apoi, identificarea celulelor care au făcut parte din procesul de memorie (pe care au făcut-o cu ajutorul unei proteine ​​verde strălucitoare, proiectată să lumineze când celulele sunt activate), au reușit să declanșeze în mod artificial aceste amintiri specifice mai târziu, utilizând un tip de laser pentru a activa celulele de memorie.

Activarea vârfului hipocâmpului pare să funcționeze ca o terapie eficientă a expunerii, îngreunând trauma reluării amintirilor rele. Dar activarea părții de jos a hipocâmpului poate conferi frică de lungă durată și schimbări de comportament legate de anxietate, sugerând că această parte a creierului ar putea fi supraactivă.

Sursă: https://www.news-medical.ne

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *