Terapia cu protoni, mai eficientă decât chimioterapia la pacienții care suferă de cancer

Spread the love
Sursă foto: https://www.chicagoprotoncenter.com

Terapia cu protoni are ca rezultat mai puține efecte secundare decât radioterapia traditională cu radiații X pentru mulți pacienți cu cancer, potrivit unui nou studiu condus de Școala de Medicină a Universității Washington din St. Louis și Școala de Medicină Perelman de la Universitatea din Pennsylvania. Chiar și cu efecte secundare reduse, terapia cu protoni a dus la rate de vindecare similare cu cele ale radioterapiei cu raze X.

Studiul este prima comparație majoră a efectelor secundare legate de terapia cu protoni și radioterapia cu raze X. Acesta a inclus aproape 1500 de pacienți cărora li s-a administrat chimioterapie combinată și radioterapie pentru cancerele pulmonare, cerebrale, cap și gât, gastro-intestinale și ginecologice, care încă nu s-au răspândit în alte părți ale corpului. După ce au controlat diferențele dintre grupuri, cum ar fi vârsta și problemele medicale suplimentare, cercetătorii au descoperit că pacienții care au primit terapie cu protoni au prezentat o reducere de 2/3 a riscului de efecte secundare severe în termen de 90 de zile de tratament.

45 din 391 de pacienți care au primit terapie cu protoni au prezentat un efect secundar sever în intervalul de timp de 90 de zile (11,5%). În grupul de radioterapie cu raze X, 301 din 1 092 pacienți au prezentat un efect secundar sever în aceeași perioadă (27,6%). Datele pacienților despre efectele secundare au fost adunate chiar în timpul desfăşurării procesului.

Terapia cu protoni a fost asociată cu o reducere substanțială a ratelor de reacții adverse grave acute, în comparație cu radiațiile convenționale cu fotoni sau radiații X.

Sursă: https://www.news-medical.net

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *