Celulele stem placentare pot ajuta la regenerarea inimii după un atac de cord

Spread the love
Sursă foto: https://www.medicalnewstoday.com

Oamenii de știință americani au arătat, în cadrul unui studiu că celulele stem obținute din placentă pot fi folosite pentru a ajuta la recuperarea inimii în urma un infarct miocardic. Cercetarea realizată pe animale a demonstrat că celulele stem din placentă pot fi folosite pentru a repara daunele pe care le suferă inima, ca urmare a unui atac de cord. Despre celule stem ombilicale se crede că pot genera placenta în perioada embrionară timpurie, dar niciodată nu s-a încercat examinarea capacității lor de a regenera alte organe.

“Aceste descoperiri ar putea reprezenta începutul terapiilor regenerative și pentru alte organe, nu numai pentru inimă”, a declarat dr. Hina Chaudhry, de la Departamentului de Medicină Regenerativă din Icahn, New York.

Cercetătorii au descoperit că atunci când injectează o doză de celule stem omblicale unei femele gestante de laborator, ea poate reveni de la probleme care pot induce insuficiență cardiacă. Aceștia au dovedit că ombilicul de celule stem a migrat spre inimă, unde s-au programat pentru a deveni parte a musculaturii cardiace. Totodată, aceștia au observat încă două proprietăți ale celulelor stem ombilicale. Astfel, aceste proteine ​​le permit să se adapteze structurii celulare de care sunt lipite și, de asemenea, o serie de proteine ​​care permit acestui tip de tulpină de celule să “călătorească” până la zona afectată. Acest lucru nu este întâlnit în cazul altor celule, cum ar fi embrionul de celule stem.

“Rezultatele surprinzatoare pentru noi, deoarece nici un alt tip de celule cercetate în studiile clinice pe oameni legate de afecțiuni cardiace nu a reuşit să se transforme în țesut cardiac, dar acestea au reușit și au știut exact unde să se ducă când le-am introdus în sistemul circulator”, explică dr. Sangeetha Vadakke-Madathil.

Sursă: https://medicalxpress.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *