Metoda care poate ajuta la menținerea funcției ficatului

Spread the love
Sursă foto: https://www.yashodahospitals.com

Cercetătorii de la Medical Research Council (MRC) Centre for Regenerative Medicine Celulele din cadrul Universităţii Edinburgh arată că celulele stem transformate în țesut hepatic au ajutat la menţinerea funcţiei ficatului atunci când au fost implantate la şoarecii bolnavi de ficat. De asemenea, crearea acestui tip de ţesut va reduce nevoia pentru experimente pe animale, folosind direct celulele hepatice umane.

Oamenii de știință au luat celule stem ebrionare umane şi celule stem pluripotente induse (celule adulte cărora li s-a indus să se întoarcă la faza de celule stem) şi le-au stimulat pentru a dezvolta caracteristicile celulelor ficatului, numite hepatocite. Timp de un an, celulele au devenit mici sfere într-o farfurie de laborator. Apoi, aceștia au încercat să identififce polimerii potriviţi şi acceptaţi pentru utilizarea la oameni, cu scopul de a crea schela 3D. Cel mai bun material a fost ales un poliester biodegradabil, anume policaprolacton, care a fost apoi tors în fibrele microscopice. S-a format apoi schela de un centimetru pătrat şi de câţiva milimetri grosime.

Rezultatele au arătat că vasele de sânge au crescut pe cadru şi şoarecii care au primit ţesutul au avut în sânge proteine hepatice umane, ceea ce înseamnă că ţesutul a fost integrat cu succes în organism. De asemenea, schela din poliester nu a fost respinsă de sistemul imunitar al şoarecilor. Ţesutul implantat a ajutat şoarecii cu tiroisinemie să dezintegreze tirosina. Comparând cu şoarecii din grupul de control care au primit doar schela, cei cu implanturi de celule au pierdut în greutate, au avut acumulări mai reduse de toxine în sânge şi au arătat mai puţine semne specifice bolilor hepatice.

Sursă: https://medicalxpress.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *