Cercetătorii sunt din ce în ce mai aproape de rezolvarea unui mister în medicină

Spread the love
Sursă foto: https://source.wustl.edu
Sursă foto: https://source.wustl.edu

 

Potrivit unor studii, oamenii de știință ar putea fi din ce în ce mai aproape de rezolvarea misterului unui grup de boli de sânge, în mare parte incurabile, numite sindroame mielodisplazice (MDS), care determină apariția celulelor imature, care funcționează defectuos.

MDS este legată de un număr mare de mutații genetice diferite și este considerată una dintre e cele mai complexe afecțiuni care afectează celulele stem hematopoietice care produc sânge în măduva osoasă.

“Am observat că genomul pacienților cu MDS are mutații recurente în diferite regulatoare transcripționale, epigenetice și metabolice, dar incidența acestor mutații nu corespunde în mod direct bolii, atunci când apare. Studiul nostru arată că defecțiunile în semnalizarea HIF1A ar putea fi generatoare de probleme medicale diverse”, a declarat dr. Huang.

MDS devine din ce în ce mai răspândită pe măsură ce populația îmbătrânește. Singura terapie este un transplant de măduvă osoasă, dar este potrivit doar într-un număr rar de cazuri, unul dintre motive fiind faptul că pacienții vârstnici care primesc nu sunt suficient de sănătoși pentru a tolera transplantul de celule stem hematopoietice.

În urma cercetărilor, dr. Huang și colegii săi au identificat rolul principal al HIF1A prin studierea celulelor donate de la pacienții cu MDS. Acestea au inclus o analiză amplă a transcriptelor celulelor (o listă completă a moleculelor de ARN mesager exprimate din gene într-un organism) și epigenome (colectarea de substanțe chimice care ajută la reglarea genelor în celule). De asemenea, testele au confirmat că  HIF1A are un rol central în debut, incluzând manifestări și simptome diferite la pacienți.

 

Sursă: https://www.news-medical.net/news/20180823/Scientists-work-towards-solving-mystery-of-incurable-blood-diseases.aspx

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *