Manipularea metabolismului, o nouă metodă de tratare a sclerodermiei

Spread the love
Sursă foto: https://xtalks.com

Oamenii de știință de la Universitatea din Toronto au identificat o modalitate de a manipula metabolismul uman, pentru a stopa apariția sclerodermiei (afecţiune sistemică cronică a ţesutului conjunctiv, heterogenă, de etiologie necunoscută, ce se caracterizează prin fibroză la nivelul pielii şi organelor interne), un efect advers comun al radioterapiei, care afectează viața supraviețuitorilor de cancer.

Dr. Liu și echipa de cercetare și-au dorit să găsească o modalitate de a stopa apariția fibrozei induse de radiații, o afecțiune în care țesutul normal se îngroașă progresiv, cauzând durere și disfuncții. Problema fundamentală este reprezentată de acumularea excesivă a matricei extracelulare, o structură de susținere pentru toate țesuturile. În prezent, nu există un tratament eficient pentru a bloca această acumulare.

„Am fost surprinși să vedem că anomaliile metabolice au fost regăsite în mod constant la pacienții cu fibroză cutanată, chiar la mai mulți ani după radioterapia inițială și ne-am gandit că am putea manipula metabolismul, în așa fel încât să putem opri apariția acestei afecțiuni”, a afirmat dr. Liu.

Prin descoperirea acestui model metabolic al reglementării matricei extracelulare, echipa a identificat, de asemenea, mai mulți compuși metabolici ai medicamentelor și tehnici potențiale de terapie celulară, care au fost testate cu succes în tratamentul acestei boli. Aceste strategii terapeutice centrate pe metabolism vor fi abordate în următoarea etapă a cercetărilor în curs.

Sursă: https://www.sciencedaily.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *