O enzima folosită în industria alimentară poate cauza o boală gravă!

Spread the love

Sursă foto: https://www.verywellhealth.com

În urma cercetărilor, s-a descoperit că boala celiacă ar putea fi cauzată de o enzimă bacteriană folosită în industria alimentară pentru a produce cârnați, brânză, pâine și alte alimente procesate. Această afecțiune reprezintă o tulburare autoimună, în care glutenul declanșează sistemul imunitar pentru a ataca intestinul.

Mutațiile specifice într-o importantă genă imunologică numită HLA-DQ par să fie responsabile de apariția bolii celiace. Printre acestea, s-a constatat că transglutaminaza microbiană, o enzimă bacteriană utilizată în procesarea industrială a cărnii, a produselor lactate, a produselor de patiserie și a altor produse alimentare poate cauza dezvoltarea bolii.

Transglutaminaza microbiană poate lipi proteinele între ele, de aceea este folosită pentru a îmbunătăți gustul și textura alimentelor. Această enzimă funcționează aproape ca transglutaminaza produsă de corpul nostru, cunoscută că țintă a autoimunității în boala celiacă.

Transglutaminaza proprie are o structură diferită de cea microbiană, ceea ce permite ca activitatea să fie controlată cu strictețe. În timp ce transglutaminaza microbiană este produsă de o parte din flora intestinală normală, cantitatea de enzime poate fi crescută în mod semnificativ atunci când această populație microbiană este modificată de factori precum infecțiile, consumul de produse procesate și administrarea de antibiotice. 

Sursă: https://www.news-medical.net

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *