Cât de nocivi sunt îndulcitorii artificiali?

Spread the love
Sursă foto: https://www.verywellfit.com
Sursă foto: https://www.verywellfit.com

 

Se știe că zahărul, consumat în cantităti mari, crește riscul unor serii de probleme de sănătate. Un studiu recent a arătat că îndulcitorii artificiali pot avea consecințe similare, dar prin căi biochimice complet diferite.

În ultimii ani, consumul excesiv de zahăr a fost asociat în mod direct cu obezitatea, diabetul și bolile cardiovasculare. Astăzi, zeci de mii de produse includ îndulcitori artificiali, făcându-i unul dintre cei mai folosiți aditivi alimentari din lume. Îndulcitorii artificiali sunt utilizați în producerea băuturilor sau gustărilor non-calorice. Cu toate acestea, au apărut tot mai multe studii care dovedesc că îndulcitorii pot avea efecte negative, cum ar fi tulburările de metabolism.

În urma unei cercetări condusă de Brian Hoffmann, profesor în cadrul Departamentului de Inginerie Biomedicală de la Universitatea Marquette din Wisconsin s-a constatat că, în mod paradoxal, îndulcitorii artificiali facilitează creșterea riscului de obezitate și diabet. Cercetătorul a dorit să înțeleagă modul în care zahărul și îndulcitorii influențează mucoasa vaselor de sânge în ​​culturile celulare.  În acest sens, a fost demarat un studiu pe șobolani pentru a compara compușii indulcitorilor. Experimentele au arătat că atât zahărul, cât și îndulcitorii artificiali au produs modificări ale nivelurilor de grăsimi și aminoacizi din sângele șobolanilor.

 “Am observat că înlocuirea zaharurilor cu îndulcitori artificiali non-calorici duce la schimbări negative în metabolism”, a afirmat Hoffmann.

Cei mai cunoscuți îndulcitori artificiali sunt zaharina si aspartamul.

 • Zaharina este de 200-700 de ori mai dulce decat zahărul. Cunoscută și sub denumirea de E954 este folosita foarte des în combinaţie cu alţi îndulcitori . Pentru zaharina cercetarile recente demonstreaza ca cei care consuma acest indulcitor, in doze normale, nu se expun niciunui risc. Asta, desi, anumite cercetări din anii 80 indicau un anumit potential cancericen pentru zaharină. Insa, in anii 2000, acesta a fost infirmat. La fel ca si alti indulcitori artificiali, nu este recomandată copiilor
 • Aspartam este denumirea tehnica (produsul chimic) a celebrelor NutraSweet, Equal, Spoonful, Equal-Measure, etc. Aspartamul a fost descoperit accidental in 1965, cand James Schlatter, chimist la compania G.D. Searle, testa un medicament anti-ulcer. Codul pentru aspartam este E 951, si este din aceeași categorie cu E 950 (acesulfam K), un produs cu multe efecte negative asupra organismului.

Alti îndulcitori pe care îi găsim în alimente:

 • Eritritol (E968)– Extras din porumb, nu contine calorii (0 kcal/100 g). Nu are influenta asupra nivelului de zahar din sange. Are un coeficient de indulcire este de 60-80% comparativ cu zaharul.
 • Xilitol (E 967)– 2,4 cal/gram. Este un indulcitor ce poate fi gasit in mod natural in fructe si legume si chiar produs de corpul uman prin procesul de metabolism, insa in mod industrial se obtine din polizaharide complexe. Nu se recomanda un consum mai mare de 50g/zi deoarece poate cauza aparitie diareei.
 • Manitol (E 421)– 1,6 cal/gram. Are un impact mai mic asupra insulinei din sange. Efectel secundare – diaree sau flatuenta. Nu se recomanda consumul mai mare de 20g/zi.
 • Maltitol (E 965) – 2,1 cal/gram. Un poliol obtinut prin hidrogenarea maltozei din amidon. Depasirea dozei zilnice de 30 g pentru adulti si 15 g pentru copii poate provoca balonari si diaree.
 • Sorbitol (E 420) – 2,6 cal/gram. Este un aditiv folosit in industria alimentara ca stabilizator, indulcitor hipocaloric, umectat sau agent de volum. Se gaseste frecvent in produsele dietetice, de patiserie si cofetarie.  Studiile arata ca un consum de peste 50 g pe zi are un efect laxativ.
 • Isomaltitol sau Isomalt (E 953) – 2 cal/gram. Este tot un poliol, extras din sucroza (din sfecla de zahar), folosit in industria alimentatiei ca indulcitor si umectant. Se compune din alti doi polioli, sorbitol si manitol. Este folosit in special in dropsuri, in panificatie, cerealele de larg consum, ciocolata, guma de mestecat, bomboane, deserturi congelate sau suplimente alimentare.
 • Lactitol (E 966) – 2 cal/gram. Este un poliol obţinut din lactoza. Pot aparea simtome de diaree prin consum în cantități mari.
 • Glicerol (E422)– Este un aditiv alimentar (cunoscut de asemenea sub numele de glicerina) care poate fi obtinut pe care sintetica sau derivat din plante (de obicei soia sau palmier). Este folosit in special ca si indulcitor, conservant sau umectant in alimente, dar si in industria farmaceutica.
 • Taumatina (E 957)– un produs natural, din cojile semintelor fructul katemfe al arbustului Thaumatococcus daniellii. Taumatina este un compus de proteine care se formeaza in fruct in momentul cand acesta este atacat de daunatori. Este de 2000 – 3000 de ori mai dulce decat zaharul. Nu este recomandata sugarilor si copiilor mici.

 

 

Sursă: https://www.medicalnewstoday.com/articles/321554.php

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *