Limba poate fi un indicator al cancerului pancreatic

Spread the love

Sursă foto: https://www.medicalnewstoday.com

În cadrul unor studii, oamenii de știință au descoperit că abundența bacteriană specifică de pe limba unei persoane ar putea indica prezența cancerului pancreatic. Institutul Național de Cancer (NCI) a raportat că aproximativ 1,6% dintre adulții din Statele Unite vor primi un diagnostic de cancer pancreatic la un moment dat în viață.   

Este extrem de  important ca cercetătorii să dezvolte tratamente mai eficiente și modalități mai bune de a identifica prezența acestei forme de cancer în stadiile incipiente. Deoarece acest tip de cancer are puține simptome la început, poate rămâne nediagnosticat pentru o lungă perioadă de timp.

Într-un studiu recent, o echipă de cercetători de la Universitatea Zhejiang din China a investigat modul în care microbiota limbii umane ar putea acționa ca un instrument de diagnosticare a cancerului pancreatic.

Oamenii de știință au analizat 30 de persoane diagnosticate cu acest tip de cancer în stadiu incipient, precum și 25 de persoane sănătoase care au reprezentat grupul de control. Aceștia au colectat probe de pe limba fiecărui participant, apoi au folosit tehnici de secvențiere genetică pentru a observa abundența bacteriană.

Rezultatele analizei de laborator a demonstrat că persoanele care sufereau de cancer pancreatic aveau o microbiotă diferită a limbii, în comparație cu subiecții sănătoşi. În mod specific, persoanele cu cancer pancreatic au avut un nivel scăzut de bacterii Haemophilus și Porphyromonas, dar niveluri ridicate de Leptotrichia și Fusobacterium.

Sursă: https://www.medicalnewstoday.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *