A fost dezvoltat un model care prezice rezistența la chimioterapie

Spread the love
Sursă foto: https://www.scitecheuropa.eu
Sursă foto: https://www.scitecheuropa.eu

 

Dr. Hossein Tavana și echipa sa au inventat o metodă de a grupa culturile 3D de celule canceroase (numite sferoizi) care să imite mai bine tumorile din organism, decât culturile 2D utilizate în metodele tradiționale, pentru a permite testarea medicamentului.

Creșterea celulelor este un proces puternic reglementat în țesuturile sănătoase. Cu toate acestea, acest proces este dereglat în celulele canceroase, permițându-le să crească în mod continuu pentru a forma tumori. Această creștere este determinată de semnalizarea prin mai multe căi. Identificarea acestor căi prezintă noi obiective atractive pentru tratamentul cu inhibitori moleculari specifici, care sunt mult mai puțin toxici pentru pacienți decât medicamentele convenționale de chimioterapie.

Eforturile recente de a bloca activitatea a două căi, prin utilizarea simultană a doi inhibitori au fost oarecum eficiente împotriva tumorilor, dar au generat toxicitate excesivă la pacienți și, ca urmare, studiile clinice au trebuit să se oprească. Pacienții cu cancer primesc tratamente în faze multiple, dar cancerul este o boală adaptivă. Pacienții răspund bine la medicamente pentru cancer în timpul fazei inițiale de tratament, dar de multe ori dezvoltă rezistență la aceleași medicamente mai târziu. Prin urmare, cercetătorii au dezvoltat un model pentru a prezice evoluția unei astfel de rezistențe. Modelul imită modul în care pacienții primesc chimioterapie, prin tratarea modelelor tumorale cu medicamente pentru cancer. Prin utilizarea analizelor moleculare, oameniii de știință vor explora mecanismele specifice pe care celulele le folosesc pentru a se adapta tratamentului.

 

Sursă: https://www.news-medical.net/news/20180716/3D-modeling-of-drug-resistance-could-lead-to-more-effective-cancer-treatment.aspx

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *