Spermatozoizii, o nouă abordare în tratarea cancerului cervical

Spread the love
Sursă foto: https://www.newscientist.com
Sursă foto: https://www.newscientist.com

 

Potrivit unui studiu, cercetătorii germani au utilizat spermatozoizi în tratarea cancerului cervical și a altor boli ginecologice. Spermatozoidul reprezintă celula germinală masculină matură, ce se formează în urma procesului de spermatogeneză.

Tratamente precum chimioterapia și radiațiile vin la pachet cu o serie de efecte secundare cum ar fi greață, vărsături și pierderea părului. Asta pentru că medicamentele atacă atât celulele canceroase, cât și pe cele sănătoase. Pentru a estompa complicațiile, cercetătorii au experimentat sisteme de livrare a medicamentelor care trimit substanțe ce distrug direct celulele bolnave. Însă, pentru prima dată, ei au încercat asta cu ajutorul spermatozoizilor.

În cadrul experimentelor, cercetătorii au transformat sperma bovină în torpile mici și le-au dat drumul pe o capsulă asemănătoare unei tumori. În primă fază, au înmuiat 3.500 de spermatozoizi în clorhidratul de doxorubicin, un medicament comun împotriva cancerului, pe care sperma îl poate absorbi prin membrane. 98% din spermatozoizi au absorbit drogul, mai ales în citoplasmă și nucleu. Apoi, dr. Medina-Sánchez și echipa ei au folosit nanotehnologia pentru a echipa spermatozoizii, cu o armură printată 3D din titan și fier. Fiecare dintre aceste „micromotoare” erau alcătuite dintr-un tub microscopic și patru brațe flexibile, care acționează ca o protecție pentru a menține sperma (și medicamentele) în loc până când este timpul să atace.

De asemenea, aceștia au folosit câmpuri magnetice slabe pentru a ghida sperma încărcată către o masă formată din celule HeLa, o linie celulară nemuritoare. Atacul începe atunci când sperma se ciocnește de masa tumorală. Cele patru brațe ale armurii spermatozoizilor se deschid și eliberează înotătorii înmuiați în medicament direct în tumoare. În următoarele 72 de ore, spermatozoizii au ucis 87% din celulele canceroase. Într-un vas separat, o masă asemănătoare tumorii se află într-o soluție care conține aceeași cantitate de medicament; această soluție a ucis doar 55% din celule în aceeași perioadă de timp. Sperma-boții eliberează medicamentul direct în celule, în timp ce soluția ajunge doar la stratul exterior, spun cercetătorii.

„Obiectivul este de a folosi spermă sănătoasă, iar scopul principal al unui spermatozoid sănătos este de a găsi ovulul și a-l impregna”, spune Bradley Corr, și profesor la Universitatea din Colorado.

 

Sursă: https://pubs.acs.org/doi/10.1021/acsnano.7b06398

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *