A fost descoperit un nou medicament care vine în ajutorul persoanelor obeze

Spread the love
Sursă foto: http://www.patientcareonline.com
Sursă foto: http://www.patientcareonline.com

 

Obezitatea reprezintă o creștere exagerată a greutății corporale (peste 25% față de greutatea normală), cauzată de acumularea unei cantități mari de grăsime în țesutul subcutanat. Poate fi exogenă, când este determinată de o alimentație excesivă, sau endogenă, când apare în urma unor tulburări ale glandelor endocrine, ori ale centrilor nervoși din hipotalamus. Constituie un factor de risc înducând diabet zaharat și arterioscleroză.

Potrivit cercetătorilor, această afecțiune este uneori rezistentă la tratament, iar dietele și intervențiile chirurgicale pot ajuta pacienții să piardă în greutate, dar efectul pe termen lung este slab, deoarece acestea nu pot menține greautatea obținută.

În cadrul unui nou studiu publicat într-o revistă științifică, cercetătorii de la Universitatea din Copenhaga au descoperit că persoanele care se confruntă cu obezitate, pot să piardă în greutate cu ajutorul medicamentului „liraglutid”, care este o formă modificată a hormonului inhibitor al apetitului GLP- 1 natural (hormon secretat în mod natural în timpul mâncatului).

“În urma cercetărilor, am constatat că acest medicament care inhibă pofta de mâncare are un efect pozitiv asupra persoanelor obeze. Nu se mai confruntă așa de des cu sentimentul de foame și pierd 6% din greutatea corporală în termen de patru luni”, afirmă Signe Sørensen Torekov de la Departamentul de Științe Biomedicale din cadrul Universității din Copenhaga.

Cercetătorii au examinat 14 persoane cu obezitate cauzată de mutații patogene în așa-numită genă MC4R și 28 de persoane cu obezitate obișnuită. Ambele grupuri au fost tratate cu acest medicament timp de patru luni. Totodată, nu s-au făcut modificări în dietă în această perioadă. S-a observat că persoanele cu obezitate cauzată de mutații patogene au pierdut 7 kg din greutatea corporală, comparativ cu 6 kg pentru persoanele cu obezitate obisnuită.

 

Sursă: https://www.news-medical.net/news/20180604/Researchers-discover-new-medicine-that-may-fight-against-monogenic-obesity.asp

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *