Atenție! Țigările electronice pot provoca boli cronice

Spread the love
Sursă foto: http://instabill.com
Sursă foto: http://instabill.com

 

Potrivit unui studiu recent, persoanele care folosesc ţigări electronice îşi pot pune sănătatea în pericol. Cercetătorii au demonstrat că lichidele pe care le folosesc producătorii de țigarete electronice blochează capacitatea sistemului imunitar de a curăţa plămânii şi de a preveni acumularea de substanţe chimice.

În cadrul cercetărilor, oamenii de știință de la Universitatea Birmingham au descoperit că lichidele cu nicotină folosite în ţigările de acest fel distrug celulele atunci când sunt vaporizate. Chiar dacă producătorii susțin că ţigările electronice prezintă un risc mai scăzut de cancer la plămâni decât produsele tradiţionale din tutun, cercetătorii sunt de părere că acestea pot favoriza apariția bolilor cronice.

„Sunt mai sigure în ceea ce priveşte riscul apariţiei cancerului, dar dacă fumezi țigări electronice timp de 20-30 de ani, poți favoriza apariţia bolilor pulmonare”, a afirmat dr. David Thickett, autorul principal al studiului.

În cadrul testelor de laborator care au inclus analize asupra celulelor umane, echipa de oameni de știință a descoperit că unele riscuri sunt echivalente cu cele ale fumatului tradițional. Folosind celule pulmonare extrase de la indivizi sănătoşi care nu au fumat niciodată, cercetătorii au testat efectele lichidului ţigărilor electronice înainte şi după vaporizare şi cu sau fără nicotină. După 24 de ore de expunere la varii tipuri de fluid, echipa a descoperit că cele mai puternice efecte se află în lichidele care au fost vaporizate, apoi condensate. De asemenea, nicotina din aceste ţigări riscă să lezeze ADN-ul într-o formă care poate provoca apariţia cancerului.

 

Sursă: https://www.independent.co.uk/news/health/vaping-cancer-effects-lung-damage-cancer-smoking-tobacco-cigarettes-a8489566.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *