O nouă posibilitate de detectare a riscului de diabet de tip I la copii

Spread the love
Sursă foto: http://www.besthealthmag.ca
Sursă foto: http://www.besthealthmag.ca

 

Oamenii de știință de la Universitatea din Munchen au descoperit noi gene cu ajutorul cărora pot identifica sugarii cu risc de diabet pre-simptomatic de tip I.

Conform cercetărilor, aproximativ 0,4% dintre nou-născuți vor dezvolta autoimunitate la celulele beta pancreatice în copilărie și vor primi un diagnostic al diabetului de tip 1 înainte de maturitate. În cadrul noului studiu, cercetătorii au calculat scorurile genetice a peste 30 de gene pentru mai mult de 3000 de copii cu antecedente familiale de diabet zaharat de tip I, dar cu variante genetice cunoscute pentru a transmite riscul de diabet zaharat de tip I. Fiecare copil înscris în cadrul acestui experiment a fost ținut sub observație timp de 10 ani, în vederea urmăririi evoluției auto-anticorpiilor de insulină și eventualelor simptome ale diabetului de tip I.

Clasa superioară a scorurilor genetice la copii a fost asociată cu un risc mai mare de 10% pentru stadiul presimptomatic al autoprotecțiilor multiple de insulină în jurul vârstei de de 6 ani. Aproape jumătate dintre copiii care au dezvoltat diabet pre-simptomatic sau simptomatic au fost identificați prin acest scor.

Cercetătorii trag un semnal de alarmă și sugerează medicilor să pună accent pe dezvoltarea studiilor clinice care vizează strategiile de prevenire a diabetului zaharat tip I la copii.

 

Sursă: https://www.sciencedaily.com/releases/2018/04/180403140414.htm

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *