O nouă speranță în tratarea rănilor diabetice

Spread the love
Sursă foto: https://profitus.com.br/
Sursă foto: https://profitus.com.br/

 

Diabetul afectează în prezent aproape 26 de milioane de americani, mai mult de 8% din populație. Una dintre cele mai mari complicații ale diabetului este dezvoltarea rănilor la nivelul piciorului. Odată formate, pot persista luni întregi, ducând la infecții dureroase și periculoase.

Noile cercetări au descoperit existența unei proteine ​​particulare care împiedică  procesul de regenerare a rănilor. Oamenii de știință sunt de părere că inversarea efectelor acesteia ar putea ajuta la vindecarea rănilor pacienților cu diabet zaharat.

“Am descoperit că o proteină specifică, trombospondin-2 (protină generată de gena THBS2) este prezentă în țesuturile rănilor pacienților cu diabet zaharat”, a declarat Britta Kunkemoeller, studentă la Universitatea Yale din New Haven, cea care a condus studiul.

Studiul arată că TSP2 ar putea fi o țintă pentru o nouă terapie specifică în tratarea rănilor diabeticilor.

În prezent, tratamentul pentru aceste răni se limitează, în cea mai mare parte, la îngrijirea standard a rănilor, cum ar fi utilizarea bandajelor umede și îndepărtarea țesuturilor. În ciuda acestor măsuri, rănile persistă, iar în cazurile cele mai grave, devine necesară amputarea piciorului afectat.

Cele mai multe studii privind vindecarea rănilor persoanelor cu diabet zaharat s-au axat pe tipurile de celule implicate în vindecarea rănilor, cum ar fi celulele imune, celulele pielii și cele care formează vasele de sânge. În schimb, această cercetare se concentrează pe TSP2, o componentă a matricei extracelulare.

Pe lângă asigurarea suportului structural, matricea extracelulară reglează procesele care sunt importante pentru vindecarea rănilor, inclusiv activitatea celulelor pielii și ale vasului. TSP2 este o componentă a matricei extracelulare care influențează modul în care se formează matricea, precum și dezvoltarea și comunicarea altor tipuri de celule care se dezvoltă în matrice.

Sursă: https://www.news-medical.net/news/20180423/Research-offers-new-hope-for-healing-wounds-in-patients-with-diabetes.aspx

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *