Cercetătorii clarifică un aspect important al creșterii în greutate

Spread the love
Sursă foto: https://www.wlsa.com.au
Sursă foto: https://www.wlsa.com.au

 

Potrivit oamenilor de știință de la Universitatea Aberdeen, doar grăsimile consumate duc la creșterea în greutate. Deoarece hrana obișnuită este alcătuită din grăsime, proteine şi carbohidraţi, a fost dificil pentru cercetători să demonstreze cu precizie ce aspect al dietei duce la creşterea în greutate.

În cadrul studiului realizat pe șoareci, oamenii de știință au examinat 30 de diete diferite care variază în conţinutul lor de grăsime, carbohidraţi şi proteine. Şoarecii au fost hrăniţi timp de 3 luni, echivalentul a 9 ani la oameni. În total, au fost efectuate peste 100.000 de măsurători ale variaţiei corpurilor, iar nivelurile stratului adipos au fost măsurate cu ajutorul unui RMN în miniatură.

„Rezultatul acestui studiu amplu este neechivoc, iar singurul lucru care a dus la creșterea greutății şoarecilor a fost doar consumul în cantităţi mai mari a grăsimilor. Carbohidraţii care alcătuiau chiar şi 30% din aportul caloric şi care proveneau din zaharuri nu au avut niciun efect. Combinarea zaharurilor cu grăsimea nu a avut un impact foarte mare. Cu alte cuvinte, nu există nicio dovadă că un consum scăzut de proteine (5% din total) a stimulat un aport mai mare de alte elemente. Aceste efecte ale grăsimii sunt unice pentru că au stimulat centrii de recompensă din creier, ducând la stimularea unui aport crescut”, a declarat dr. John Speakman de la Universitatea Aberdeen.

 

Sursă:  https://medicalxpress.com/news/2018-07-fat-consumption-weight-gain.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *