Celulele stem pluripotente, de ajutor în formarea mușchilor scheletici și tratarea leziunilor

Spread the love
Sursă foto: http://www.abc.net.au/

Pentru prima dată în istoria medicinei, cercetătorii au reușit să producă funcționarea mușchilor scheletici, cu ajutorul celulelor stem pluripotente. 

În cadrul studiilor, cercetătorii de la Duke University au colecat celule stem din pielea umană, pe care le-au reprogramat să exercite aceeași activitate ca și celulele progenitoare miogene, prin aplicarea proteinei factorului de transcriere Pax7. Celulele progenitoare miogenice au continuat să se dividă, dând naștere fibrelor musculare scheletice mature, alcătuite din filamente aliniate de actină și proteine ​​de miozină. Celulele sunt cultivate pe o schelă 3-D, acoperită de un gel bogat în nutrienți.

Potrivit oamenilor de știință, aceste celule progenitoare se aseamănă cu celulele stem musculare adulte, numite “celule satelit”, care au capacitatea să formeze un mușchi întreg, începând de la o singură celulă. Aceștia au încercat să profite de potențialul de dezvoltare al celulelor satelit, pentru a începe să formeze noi mușchi.

În cazul unei leziuni musculare, celulele progenitoare lucrează, făcând exact ceea ce fac celulele stem. De fiecare dată când se împart, o celulă fiică se împarte separat pentru a da naștere unor celule musculare mature, timp în care cealaltă furnizează o altă celulă stem pentru a menține capacitatea de vindecare. În câteva zile de la acest proces, apare un nou țesut muscular. 

O altă metodă de utilizare a țesutului muscular dezvoltat din celulele stem este de a trata leziunile. Între 35 și 55% dintre leziunile sportivilor reprezintă leziuni musculare scheletice, iar acumularea țesuturilor cicatrizate greșit poate deforma și scurta mușchii. Uneori, tratamentele convenționale nu sunt suficiente pentru vindecarea corectă a leziunilor.

Sursă: https://geneticliteracyproject.org

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *