Cercetătorii au creat în premieră vase de sânge artificiale

Spread the love
Sursă foto: https://discover.dc.nihr.ac.uk

În cadrul unui studiu complex, oamenii de știință au reuşit, în premieră, să creeze vase de sânge umane. Aceștia sunt de părere că realizarea poate duce la o revoluție în tratarea bolilor precum diabetul, identificând o modalitate cheie pentru a preveni schimbări ale vaselor sanguine, o cauză majoră a decesului la pacienții care suferă de diabet.

Organoidul reprezintă o structură tridimensională creată din celule stem, care imită un organ şi care poate fi utilizat pentru a studia trăsături ale acelui organ în condiţii de laborator.

„Capacitatea de a crea vase de sânge umane ca organoide din celule stem este ceva revoluţionar. Fiecare organ din corpul nostru este legat de sistemul circulator. Această inovaţie ne-ar putea permite să scoatem la iveală cauzele şi să elaborăm tratamentele pentru o varietate de boli vasculare, de la boala Alzheimer, boli cardiovasculare, cancer şi diabet”, a afirmat dr. Josef Penninger de la University of British Columbia.

Multe simptome ale diabetului sunt rezultatul schimbărilor care se petrec în vasele de sânge, ceea ce duce la probleme de circulaţie şi la oxigenarea ţesuturilor. În ciuda răspândirii sale, se cunosc foarte puţine despre modificările vaselor de sânge care apar din cauza diabetului.

Pentru a aborda această problemă, dr. Penninger şi colegii săi au dezvoltat un model revoluţionar: organoide tridimensionale ale vaselor de sânge umane crescute în laborator. Acestea pot fi cultivate folosind celulele stem care imită structura şi funcţia vaselor de sânge reale. Atunci când oamenii de ştiinţă au transplantat organoidele la şoareci, au observat că acestea au devenit vase de sânge perfect funcţionale precum arterele şi vasele capilare. Descoperirea arată că este posibilă nu doar crearea organoidelor de vase de sânge din celule stem umane, ci şi creşterea lor în sistemul circulator al altor animale.

„Organoidele create de noi în laborator seamănă izbitor cu vasele capilare, chiar şi la nivel molecular, iar acum le putem folosi pentru a studia bolile asociate cu vasele de sânge direct pe ţesut uman”, a adăugat dr. Penninger.

Sursă: https://www.sciencedaily.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *