Efectele devastatoare pe care le pot avea radiațiile asupra organismului uman

Explozia din 1986 a centralei nucleare de la Cernobîl a aruncat în aer cantități uriașe de materiale radioactive. În anii următori, aproximativ 530.000 de pompieri au fost moblilizați pentru a ajuta la curățarea toxinelor. Aceștia au fost expuși unor radiații ridicate, în jur de 120 de milisecunde (mSv), potrivit Organizației Mondiale a Sănătății. Este de peste o mie de ori mai puternică decât o radiografie tipică în piept, care conține o radiație de 0,1 mSv. Deci, ce se întâmplă cu corpul uman când este expus la astfel de niveluri ridicate de radiații?
Boala radiologică se manifestă în cea mai mare parte în tractul gastrointestinal și în măduva osoasă. Aceste zone au celule de divizare rapidă, ceea ce înseamnă că, în loc să fie bine înfășurat și puțin mai protejat, ADN-ul este dezlegat, astfel încât, să poată fi copiat. În câteva ore de expunere, persoanele supuse radiațiilor dezvoltă simptome precum diaree și vărsături. Atunci când celulele nu se pot diviza în mod corespunzător, mucoasa sau căptuşeala țesutului tractului gastro-intestinal se descompune, eliberând celulele și bacteriile care trăiesc în intestin (inclusiv scaunul) în sânge.
Acest lucru determină îmbolnăvirea unei persoane care era într-o formă fizică foarte bună. Dar, pentru că radiația înseamnă, de asemenea, oprirea măduvei osoase de la producerea de celule albe în sânge, organismul nu poate lupta împotriva acestor infecții. Nivelurile ridicate de radiații pot provoca, de asemenea, arsuri și blistere pe piele, care apar la câteva ore după expunere și arată exact ca arsurile solare.
Sursă: https://www.livescience.com