Atenție! Pisicile pot proteja copiii de astm, însă nu în toate situațiile

Spread the love
Sursă foto: https://www.gcomegatto.it

Potrivit unui studiu recent, copiii care locuiesc într-o casă unde există o pisică, au un risc mai redus de a dezvolta astm, însă există unele condiții pentru ca această “regulă” să se aplice. Față de câini sau alte animale de companie, pisicile ar putea oferi protecție împotriva anumitor afecțiuni pulmonare, precum bronșita și pneumonia sau astmul.

Cercetarea condusă de o echipă din cadrul unui centru de studii pentru astm din Danemarca a oferit o posibilă explicație referitoare la motivul pentru care animalele de companie și astmul intră atât de des în conflict. Se pare că este vorba de un mic detaliu, iar acel detaliu este o variație a genei 17q21. Numită TT, cercetătorii au descoperit deja că această variantă genetică dublează riscul de boli “atopice”, cum ar fi astmul și inflamația bronhiilor. Totodată, varianta genetică a devenit un prim candidat pentru studiile care analizează influența mediului asupra dezvoltării copilului.

Oamenii de știință au analizat informațiile medicale, genetice și pe cele legate de mediul înconjurător ce proveneau de la 377 de copii danezi, ale căror mame au fost diagnosticate cu astm. Această analiză a inclus și o “hartă” a genelor micuților, cât și mostre de alergeni colectate de pe pătuțurile copiilor. Aproape o treime dintre copii aveau variantă genetică TT, care i-ar fi făcut  predispuși  la astm, la fel  mamele lor.

Sursă: https://www.thelocal.dk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *