A fost dezvoltat primul model computațional al rinichiului uman

Cercetătorii din cadrul Universității din Waterloo au dezvoltat primul model computațional al rinichiului uman. Prototipul va putea permite oamenilor de știință să obțină o perspectivă mai bună asupra modului în care pot funcționa unele medicamente, cum ar fi cele pentru diabet. Aceasta va permite cercetătorilor să afle mai multe informații despre funcțiile rinichiului, inclusiv modul în care organul reglementează sarea, conținutul de potasiu și conținutul de acid.
“Anumite medicamente sunt dezvoltate pentru a trata bolile de rinichi, în timp ce altele au efecte nocive asupra acestora. Modelul computerizat ne permite să facem proiecții pe termen lung ale impactului unui medicament, ceea ce ar putea crește nivelul de siguranța al administrării medicamentelor”, a afirmat dr. Anita Layton de la Universitatea din Waterloo.
Pentru a elabora acest model computațional al rinichiului uman, cercetătorii au utilizat date anatomice și hemodinamice din rinichiul uman. Apoi au ajustat datele cheie ale transportorului, astfel încât, rezultatul estimat al urinei să fie în concordanță cu valorile umane cunoscute. Datorită relativității rare a datelor privind nivelurile de exprimare a transportorilor renali la oameni, cercetătorii au identificat un set de parametri de transport compatibili.
“Modelul computațional poate fi folosit pentru a descoperi cauza insuficienței renale, sau a altor boli. De asemenea, acesta poate simula efectele medicamentului pentru a vedea dacă este dăunător pentru rinichi”, a completat dr. Anita Layton.
Sursă: https://medicalxpress.com