Bioprinter-ul care produce straturi noi de piele, cel mai benefic tratament pentru răni sau arsuri

Spread the love
Sursă foto: https://www.medicalnewstoday.com

Imprimarea straturilor de piele pentru a ajuta la tratarea rănilor sau arsurilor cronice poate fi, pe viitor, o terapie extrem de benefică, datorită unui nou sistem de bioprint pentru piele, dezvoltat de cercetătorii de la Wake Forest Institute din Winston-Salem. Aceștia au creat un bioprinter care utilizează celulele individuale ale pielii pentru a produce straturi de piele nouă și pentru a le aplica direct pe rană.

Procedura implică recoltarea celulelor pielii majore, numite fibroblaste dermice și keratinocite epidermale de la o biopsie a țesutului cutanat normal al unei persoane. În cadrul studiului, cercetătorii au extins celulele și le-au amestecat cu hidrogel. Apoi le-au plasat în bioprinter, care scanează rana unei persoane, stochează datele în software și arată dispozitivului unde să plaseze straturile imprimate de piele. Materialul rezultat este imprimat în mod unic, pentru a se potrivi exact cu zonele din rana unei persoane, fără a fi nevoie de o grefă de piele de la un donator.

Această tehnică poate replica funcția naturală a pielii și poate accelera formarea naturală a pielii, ceea ce înseamnă că vindecarea poate dura mai puțin timp.   

“Aspectul unic al acestei tehnologii este reprezentat de mobilitatea sistemului și capacitatea de a asigura tratarea la fața locului a rănilor extinse, prin scanarea și măsurarea acestora”, a afirmat dr. Sean Murphy.  

Sursă: https://www.medicalnewstoday.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *