Cea mai recentă descoperire despre acarienii de piele care se hrănesc cu sebum

Spread the love
Sursă foto: https://www.efficientmicrobes.co.za

Cercetătorii de la KQED San Francisco dezvăluie că pe faţa tuturor oamenilor se află câteva zeci de arahnide, care se hrănesc cu uleiurile naturale ale pielii. Totuşi, acest lucru nu înseamnă că există ceva în neregulă cu corpurile noastre. Aceste arahnide, similare unor căpuşe, sunt cunoscte drept „acarieni de faţă” (Demodex), şi, potrivit unei filmări înfricoşătoare create de cei de la KQED, vieţuitoarele duc o viaţă liniştită, îngropate în porii noştri, relatează Mediafax.

În pofida acestor descoperiri, acarienii nu se găsesc pe pielea bebeluşilor, aceştia fiind transmişi prin contactul matern. Aceste creaturi au opt picioare, sunt transparente şi microscopice, măsurând doar 0.3 milimetri, potrivit unui articol publicat în National Public Radio. În cazul femeilor, precum şi al bărbaţilor, acarienii trăiesc în preajma rădăcinilor folicului de păr, ascunşi în pori.

Mai mult decât atât, oamenii de știință au observat că aceste creaturi sunt atrase de sebum, uleiul gras produs de faţa noastră pentru a se menţine hidratată. Sebumul este produs de glandele din interiorul porilor, din jurul folicului de păr. În plus, pe timpul nopţii, acarienii ies la suprafaţa pielii pentru a se împerechea.

Acești acarieni pot trăi până la două săptămâni şi nu prezintă niciun risc pentru oameni, cu excepţia cazului în care se înmulţesc prea mult, uneori rezultând o afecţiune numită„demodicosis”. Boala poate cauza o iritaţie a pielii şi este des asociată cu un declin în sistemul imunitar.

Sursă: https://www.livescience.com/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *