Au fost descoperite cinci mumii cu o vechime de 500 de ani care au suferit de ateroscleroză

Spread the love

Sursă foto: https://www.ancient-origins.net

În urma unor recente cercetări, arheologii au descoperit în Groenlanda cinci mumii, toate având o vechime de circa 500 de ani. S-au conservat pielea, mușchii și chiar vasele de sânge, dar și însemnele unei boli. Analizele au scos la iveală faptul că cei cinci sufereau de ateroscleroză. Această boală, cauzată de acumulările de pe pereții vaselor de sânge, face ca circulația sângelui să fie restricționată. A fost întâlnită la mumiile din întreaga lume, dar pentru Groenlanda este o premieră.

Ateroscleroza este asociată cu diete bogate în colesterol, ca urmare a consumului de cantități mari de porc, vită sau lactate grase. Însă e clar că cei cinci (patru adulți inuiţi și un copil), toți din secolul XVI, nu mâncau așa ceva. În mod normal, această boală apare odată cu vârsta, însă mumiile aparțin unor indivizi tineri. Aceștia se hrăneau cu mamifere marine și peşte. Cum peștele e bogat în acizi grași omega 3, care aduce beneficii inimii, fapt confirmat de nenumărate studii, nu ar fi trebuit să sufere de așa ceva.

Conform oamenilor de știință care au studiat corpurile mumificate, de vină ar fi putut fi stilul lor de viață și mai ales expunerea la fum. Erau expuși la fum, cu toate elementele sale nocive, chiar în propriile case, atunci când găteau sau conservau carnea.

Sursă: https://www.livescience.com/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *