Acidul eicosapentaenoic poate preveni infarctul miocardic și accidentele vasculare cerebrale

Spread the love
Sursă foto: https://cochraneohg.wordpress.com/tag/cardiovascular-disease/

Bolile cardiovasculare rămân cea mai mare cauză a deceselor la nivel mondial, deși de-a lungul ultimelor două decenii rata mortalității cardiovasculare a scăzut în multe țări cu venit ridicat. În același timp, decesele și bolile cardiovasculare au crescut cu o viteză uimitor de rapidă în țările mici și cu venituri medii. Procentul de decese premature determinat de bolile cardiovasculare variază de la 4% în țările cu venituri mari la 42% în țările cu venituri mici.

Potrivt cercetătorilor, o formă pură a acidului gras Omega-3, cunoscută sub numele de acid eicosapentaenoic, poate reduce semnificativ apariția infarctului miocardic și a accidentelor vasculare cerebrale. În comparație cu un medicament placebo, acest acid a redus cu 30% rata evenimentelor cardiovasculare. Pacienții care au un număr mare de trigliceride suferă, de asemenea, de  ateroscleroză sau diabet și sunt foarte vulnerabili la complicații cardiovasculare. Găsirea unor metode de prevenire a bolilor cardiovasculare este foarte importantă.

“Prevenirea unor astfel de evenimente cardiovasculare ar putea îmbunătăți rezultatele pacientului, calitatea vieții și costul total de îngrijire medicală”, a afirmat dr. Deepak L. Bhatt de la Brigham and Women’s Hospital.

Studiul a inclus 8.179 de pacienți cu risc cardiovascular crescut și care au fost deja tratați cu statine. Aproximativ 70% dintre participanți sufereau de cel puțin o boală cardiovasculară sau diabet. La momentul inițial, nivelele mediane ale trigliceridelor au fost de 216 mg / dl, iar LDL-colesterolul median a fost de 75 mg / dl.

În urma rezultatelor, cercetătorii au observat că pentru fiecare 1.000 de pacienți tratați timp de cinci ani cu acid eicosapentaenoic, s-ar putea preveni aproximativ 159 de evenimente cardiovasculare, dintre care 12 decese, 42 atacuri de cord, 14 accidente vasculare cerebrale, 76 de revascularizări coronariene și 16 de angină instabilă.

Sursă: https://www.news-medical.net

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *