Enzimele romboide și rolul acestora în organismul uman

Cercetătorii de la Universitatea Johns Hopkins au descoperit că enzimele romboide (proteine) sunt capabile să spargă “limita de viteză celulară” în timp ce se deplasează prin membrana celulară.
Urmărind activitatea celulelor romboide în corpul uman, oamenii de știință au descoperit că multe dintre ele se deplasează mai repede decât ar trebui. În plus, aceștia au observat că forma unică a proteinei romboide îi permite să distrugă mediul înconjurător, mișcându-se foarte rapid de la o țintă la alta.
Membrana celulară reprezintă un strat gros care înconjoară o celulă și formează o graniță între interiorul celulei și lumea exterioară.
Privind mai atent la enzimele romboide, echipa de cercetători a constatat că acestea modifică și forma grăsimilor în membrană, în timp ce se mişcă. Grăsimile devin mai puțin lipicioase, permițând proteinelor mari să alunece.
Aceștia au constatat că enzimele romboide dezvoltă această abilitate pentru a putea curăța membrana mai repede. Unele dintre ținte trebuie eliberate rapid de pe membrană, pentru a furniza semnale în timp real celorlalte celule. Înțelegerea modului în care proteinele romboide își desfășoară activitatea va ajuta oamenii de știintă să înțeleagă rolurile lor în diferite afecțiuni.
Sursă: https://www.news-medical.net